
Super leuk!
Als eerste super leuk dat je zelf je eigen meubel wilt gaan bekleden.
Maar blijkbaar heb je toch een aantal vragen over hoe het moet en ben je nu op zoek naar extra uitleg. Want hoe begin je? En welke gereedschappen heb je nodig?
Hoe begin ik?
- Maak foto’s van je meubel, van het geheel en de details. En omdat het leuk is om een voor en na foto te hebben, maar ook om na te kunnen kijken hoe bijvoorbeeld een plooitje zat.
- Ga rustig zitten op je stoel en voel. Zit het lekker of zakt het in? Voel je de veren en mag er een laagje extra vulling?
- Het is belangrijk om merkjes te zetten op de oude bekleding, zodat je weet welk pand waar vanaf komt. Dus op de zitting schrijf je zitting, op de voorkant van de rug schrijf je rug voor en zo verder. Je hebt hiervoor een permanente dikke stift nodig.
Zo kun je altijd kijken hoe de vorige stoffeerder iets gedaan heeft en hoe het heeft gezeten.
Als er panden aan elkaar zijn gestikt zijn er meer merkjes nodig dan alleen de pand aanduiding. Hiervoor heb je een uitgebreidere omschrijving nodig waarvoor je je onderaan deze pagina kunt aanmelden. - Dan moet het meubel worden ontdaan van de oude bekleding (als je wilt weten waarom de nieuwe bekleding niet over de oude bekleding heen kan dan lees je dat hier). De gereedschappen die hiervoor nodig zijn: een nietenwipper (of priem) en een zijkniptang.
Je trekt het nietje aan één kant los en met de zijkniptang trek je het nietje er uit.
Zit er een oude laag fiberfill (dacron) over de vulling dan verwijder je dit ook.
- Als de stoel kaal is kijk je goed naar de binnenkant. Is het schuim nog goed of is het poeder geworden? Is de vorm overal gelijkmatig of zit er op sommige plekken een kuil of hobbel?
Is de binnenkant verpulverd, ingezakt of vol hobbels en bobbels? Dan moet er eerst wat aan de binnenkant gebeuren. Hiervoor heb je een specifiekere uitleg nodig waarvoor je je kunt aanmelden onder aan deze pagina.
- Als de basis nog goed breng je eerst een nieuwe laag fiberfill aan. Dit is om de vulling en de stof te beschermen. Je hebt hiervoor fiberfill en een bus lijmspray nodig. Spuit een dun laagje in het midden van de zitting (of rug) en breng de fiberfill aan. Wordt de stof aan de onderkant (of achterkant) vast geniet? Dan zet je de fiberfill met een paar nietjes vast en knipt het restant weg.
Wordt de stof zichtbaar rondom het meubel vastgeniet, dan knip je het 1 cm vanaf het hout weg.
Je hebt hier een stofschaar en een tacker (elektrisch, handmatig of op luchtdruk) voor nodig.
- Dan kun je beginnen met het stofferen. Je meet het te bekleden onderdeel ruim (bij de zitting ongeveer 10 cm extra aan alle kanten en bij de rug voor en rug achter ongeveer 5 cm aan alle kanten) en je tekent dit af op de stof (bij patronen hou dan rekening met het midden van een patroon).
Je zorgt dat de stof recht op het te bekleden pand ligt en zet het op vier plekken vast met een hecht nietje. Dit doe je door de stof strak te trekken en in plaats dat je de tacker helemaal tegen de stof drukt hou je het rechterdeel van de tacker tegen de stof en het linkerdeel iets van de stof. Het nietje komt dan in een V in de stof waardoor je het makkelijk weer los kunt halen.
- Dit doe je boven, onder, links en rechts zodat het pand aan alle kanten vast zit.
- Vervolgens trek je eerst bij één zijde de stof tegelijk opzij richting de hoek, als strak om de rand en zet dit vast met een nietje.
Als je dit aan beide kanten hebt gedaan kun je de ruimte tussen deze nietjes en het hechtnietje vullen met nietjes. Let op dat je hierbij niet te hard aan de stof trekt want dan zie je trekjes in de stof. En als laatste kan het hechtnietje er uit en worden vervangen voor definitieve nietjes.
Dit herhaal je bij alle vier de zijden en daarna is het tijd voor de hoeken.
- Hiervoor leg je verschillende plooitjes over elkaar die je vastzet met een nietje tot alle stof op is en de hoek netjes is bekleed.
- Als laatste knip je het teveel aan stof weg en je werkt de onderkant af met onderdoek. Het onderdoek niet je vast met om de 5 cm een nietje dus dat hoeft niet helemaal gevuld te worden met nietjes.
- Bij een stoel als hieronder met zichtbare nietjes werk je dit af met sierband of siernagelstrip.
Bij sierband spuit je de uiteinden eerst in met anti-rafel (of blanke nagellak) zodat het niet rafelt en als het droog is knip je het recht af en lijm je het over de nietjes met een lijmpistool.
Siernagelstrip sla je vast met losse siernagels en hiervoor heb je een kunststof hamer nodig.
Oud sierband kan niet worden hergebruikt door de lijmresten die er aan zitten. Oude siernagelstrips kunnen wel worden hergebruikt maar de losse siernagels moeten wel nieuw zijn. Koop hiervoor ruim voldoende want deze gaan nogal eens scheef waardoor je het een paar keer opnieuw moet proberen.
One thought on “Zelf stoel bekleden”