Minimaliseren, hoe doe je dat?

Als je heel eerlijk naar je spullen kijkt. Heel eerlijk. Gebruik je dan alles? Is alles echt belangrijk voor je? Of staan er ook spullen die er staan, gewoon omdat ze er ooit zijn neergezet. Liggen er dingen in een laatje omdat je ze ergens kwijt moest of ooit nog nodig dacht te hebben.

Wat ik bij onszelf zag gebeuren is dat we heel veel dingen bewaarden omdat we bang waren dat we spijt zouden krijgen als we het weg zouden doen. Of omdat ik het zonde vond omdat ik een kledingstuk nog maar weinig had aangedaan. Of omdat we het van iemand gekregen hadden en we diegene niet voor het hoofd wilden stoten. Resultaat… ons huis was te klein voor alle spullen die we hadden. Kasten waren vol en als je ze netjes opgeruimd had was het een paar dagen erna weer rommelig omdat we er iets extra in deden wat eigenlijk niet meer paste.

Minimaliseren

Ruimte voor ruimte
De enige oplossing is heel kritisch opruimen. En dan bedoel ik niet een kast leeghalen en alle spullen weer netjes in de kast zetten. Maar alle spullen stuk voor stuk bekijken. Hoe ik dit gedaan heb is ruimte voor ruimte. De fout die vaak gemaakt wordt is overal tegelijk beginnen. Kies een ruimte of een meubelstuk waar je wil beginnen en begin. Heb je de hele dag de tijd dan kan je best de hele woonkamer doen. Maar heb je een uurtje dan doe je alleen een kastje of la.

Maak een feestje
Maak er een feestje van. Doe lekker zittende kleding aan, muziekje erbij, geen verdere plannen voor die dag, lege doos (of dozen) voor spullen die naar de rommelmarkt of kringloop kunnen, bedenk een plek waar je spullen die je op Marktplaats wilt verkopen tijdelijk kan neerzetten, en een vuilniszak voor spullen die kapot zijn of waar je echt niemand andere meer blij mee kan maken. En beloon jezelf af en toe met wat lekkers tussendoor :-).

Stuk voor stuk bekijken
Kijk item voor item of je er blij van wordt, of het iets toevoegt aan je leven, of dat het stiekem alleen maar stof staat te vangen. Als je er blij van wordt mag het blijven maar als het stof staat te vangen, gauw weg ermee. Heerlijk voelt het als je een kast weer inruimt dat er opeens een plank leeg blijft. Dat je ruimte overhoudt om iets neer te leggen zonder het in een volle kast of la te moeten proppen.

Tijdschriften

Gun jezelf een aantal twijfel items
Iedereen heeft wel een paar dingen waar je over blijft twijfelen. Maak het jezelf niet moeilijker dan nodig en gun jezelf een aantal twijfel items. Zet ze op een lijstje en kijk er gewoon een paar maanden of een jaar later nog eens naar.

Meteen doorpakken 
Het risico bestaat dat als je niet meteen, als je in de flow zit, actie onderneemt om de spullen ook echt weg te doen, ze er na een paar weken of maanden nog staan. Dus zet dozen voor de kringloop meteen in de auto of vraag iemand om het voor je weg te brengen. Rij naar de stort als je veel weg te gooien hebt of plan een ophaaldag met het grofvuil. Breng spullen die van iemand anders zijn weg of vraag ze het op te halen. En zet de spullen meteen op marktplaats.

Wees trots op jezelf 
Wees trots op jezelf. Niet alleen als je hele huis klaar is maar ook met elke tussenstapje. Het gaat niet alleen om het uiteindelijke doel maar ook om elk succesje op de weg er naar toe. En uiteindelijk is je hele huis opgeruimd en heeft alles een vaste plek. En dat maakt het zoveel makkelijker om ’s avonds alles weer aan kant te hebben.

Noëlle