Hoe maak je je huis persoonlijk?

Net als in de mode zijn er bij het inrichten van je huis trends te ontdekken. In de jaren 70 hadden de meeste mensen bruin, oranje en paars in huis met grote prints. Om vervolgens over te gaan op zwart, wit en rood en juist alles effen. Zo verandert dit door de jaren heen. Maar hoe zorg je er nu voor dat jouw huis er niet hetzelfde uitziet als het huis van de buren? Als mensen die voor het eerst in je huis komen, je vast een beetje leren kennen door de spullen die ze zien, dan is je missie om een persoonlijk huis te creëren geslaagd. Er is natuurlijk niets mis met de trends volgen want dit zijn de spullen die je in grote getalen in alle winkels terug vindt. Maar de kunst is om dit te combineren met iets eigens.

In ons huis kun je zien waar wij van houden als je binnenkomt. Er staan vintage eetkamerstoelen met foto’s van boedha’s erop (mijn werk is vintage meubels opknappen dus die vind je ook in ons huis), je ziet boedha’s, edelstenen, orchideeën en wierook (wij zijn allebei spiritueel). Verder hebben we kleur op de muren (kleur Oester van VT wonen en blauw) en hebben we zwarte Chinese meubels (want dat vinden we allebei heel mooi). De kleuren op de muren zorgen ervoor dat de muren optisch iets dichterbij komen dan als je witte muren zou kiezen maar dit maakt het warm en dat het bij ons past. Als ik het alleen voor het zeggen had zou ik een heel kleurig huis hebben. Nu is het een compromis met de rustige kleuren van de meubels en de muren en de fuchsia kleurige accessoires en orchideeën.

Chinese kast

Bedenk waar jij je fijn bij voelt
Zijn in jouw huis de muren wit of hebben ze juist een kleur? En als ze wit zijn, is dit dan omdat je dit zelf het mooist vindt of had je eigenlijk wel een kleur op de muur gewild maar weet je niet welke kleur of vind je het eng om te beginnen? Als dit zo is kun je altijd beginnen met één muur in een kleur. Kijk bij de bouwmarkt welke kleur je mooi vindt en wat mooi in je huis zou kunnen staan. Neem gewoon een aantal kleurstalen mee naar huis en slaap er eens een nachtje over. Hou de kleurstalen bij de meubels en accessoires die je hebt en je ziet vanzelf of het past of niet. Nu is er natuurlijk wel een groot verschil tussen een klein kleurstaaltje en een grote muur en het is best lastig om voor je te zien hoe het wordt als de hele muur die kleur heeft. Wat ik dan doe is één liter in die kleur laten mengen en dit op de muur uitproberen. En als het mooi staat doe ik de hele muur. En mocht het toch niet uitpakken zoals je gehoopt had, een uurtje schilderen later is het ook weer veranderd. Het grootste risico dat je loopt is dus het nog een keer moeten schilderen van de muur. Er zijn tegenwoordig ook hele kleine proefemmertjes of blikjes te krijgen.

Wat vind je het mooist?
Wat is je lievelingskleur? Komt deze kleur ook terug in je huis? Of op de muur of in je accessoires? Met het toepassen van je lievelingskleur in je huis zorg je niet alleen dat je elke keer weer blij wordt als je thuis komt maar ook dat je huis iets eigens krijgt. Iets dat bij jou past en niet bij de buren. Bedenk bij elke item in je huis of het er staat omdat jij het mooi vindt en het graag dagelijks wil zien, of dat het er staat omdat je het bijvoorbeeld gekregen hebt en de gever niet voor het hoofd wilt stoten. Of omdat je het ooit mooi hebt gevonden maar nu eigenlijk niet meer.

Orchidee

Maak je accessoires persoonlijk
Je hoeft niet perse heel handig of creatief te zijn om op een goedkope en eenvoudige manier je huis persoonlijk te maken. Maak bijvoorbeeld eens een collage schilderij met de foto’s die jij het mooist vindt. Koop een mooie lijst, pak een vel papier en een stapel tijdschriften of persoonlijke foto’s en maak er een schilderij van. Of laat je mooiste foto op canvas of hout afdrukken. Tegenwoordig is dit helemaal niet meer zo duur en binnen een paar dagen heb je het al in huis.

Kies stofjes in kleuren die je mooi vindt en maak er kussentjes van. Zo kun je makkelijk elke keer iets veranderen in je huis. Bijvoorbeeld elk seizoen andere kleuren.
Of versier een rotan stoel met stroken stof. Heb je een rotan stoeltje en vind je het eigenlijk een beetje saai? Knip stroken van gekleurde stofjes en stik deze aan elkaar. Daarna is het een kwestie van deze stroken door de stoel heen weven en je hebt een stoel die niemand anders heeft.
Zet souvenirs neer van mooie reizen. Hou je van reizen en ben je al op veel mooie plekken geweest? En heb je op die plekken ook souvenirs gekocht waar je blij van wordt? Zet ze neer in je huis zodat je elke keer als je het ziet weer herinnerd wordt aan die mooie reis en misschien wel weer plannen maakt voor de volgende.

Of misschien kan ik je ergens mee helpen? Heb je mooie persoonlijke foto’s die je mooi zou vinden op een Stoel, Kussen of Lotek Lamp?
Stuur me dan een berichtje of mail of bel naar 0617007855.

Durf jezelf te laten zien
Bedenk dat het er niet om gaat wat andere mensen vinden, maar om dat jij blij wordt in je huis. Dat jij tot rust komt, gezellig kan zitten en blij bent om thuis te zijn. Zelf merk ik vaak dat als ik zelf ergens over twijfel, ik me druk maar over wat anderen zullen vinden. Terwijl als ik ergens 100% achter sta het me helemaal niets uitmaakt wat anderen denken. Conclusie, als het je niet uitmaakt dat anderen de kleur op je muur niet mooi vinden, of je zweverig vinden omdat je met spirituele dingen bezig bent, of wat dan ook, dan ben je dichtbij jezelf gebleven en bij wat jij belangrijk vindt, voor de volle 100%.

Noëlle