Eenheid in je huis, hoe creëer je dat?

Gebeurt het jouw ook dat je iets koopt voor in huis omdat je het mooi vindt, maar dat je als je thuis komt je eigenlijk niet weet waar je het neer moet zetten? Omdat het eigenlijk niet goed bij de andere spullen past? Als je het dan toch neerzet wordt het een ratjetoe van spulletjes en mis je de eenheid.

Ik had het zelf bijvoorbeeld met een glazen bakje met daarop roze bloemetjes en een allerliefst vogeltje, en een kaars er in. Ik zag het staan en vond het zo mooi dat ik het gekocht heb. Eenmaal thuis stond het eigenlijk niet zo mooi bij de rest van het huis en belande het in de kast. Nu staat het op de steigerhouten bank en daar past het heel goed maar vaak belanden op deze manier spullen in een kast en blijven daar ook.

Eenheid in huis

Bepaal de basis
Wil je een ruimte helemaal anders maken, inclusief de muren en misschien zelfs de vloer? Bepaal dan eerst de basis. Heb je woontijdschriften? Pak ze allemaal. Heb je deze niet? Kijk dan op Marktplaats want daar worden vaak stapels woontijdschriften aangeboden voor weinig geld. Of kijk op internet en print de foto’s die je mooi vindt. Dit kan van accessoires zijn, van kleuren verf, stoffen, meubels. Knip alle plaatjes die je aanspreken uit en leg ze kleur bij kleur. Als je aan het begin nog geen idee hebt wat je wilt ontstaat er vanzelf een beeld als je hiermee bezig bent. Je bepaald hiermee de sfeer die je graag wil bereiken.

Maak een collage
Als je mooie plaatjes bij elkaar hebt en je ziet jezelf wonen in de sfeer van het huis dat je voor je hebt liggen kun je er een mooie collage van maken. Pak een A4tje en plak de plaatjes op als een mooi schilderij. Zelf leg ik de plaatjes altijd eerst op tafel zoals ik ze ongeveer wil hebben en plak ze dan pas op.

Op naar de bouwmarkt
Met de collage als basis kun je nu naar de bouwmarkt (of andere interieurwinkel) om verf of behang uit te zoeken. Je houdt de stalen bij de collage en je ziet precies of het mooi staat. Hetzelfde geldt voor de vloer. Bepaal welke vloer mooi staat bij de rest dat je al hebt uitgezocht en de basis is gelegd. Als je ook nieuwe meubels wilt is het handig om daar nu ook al naar te kijken omdat daar vaak een levertijd op zit.

Het inrichten kan beginnen
Als de muren en de vloer klaar zijn kan het inrichten beginnen. Zet je alles weer net zo neer als eerst of wil je een andere indeling proberen? Een idee is om dan eerst een plattegrond te maken op schaal zodat je op papier kan schuiven met de meubels. Maar ook de plek van de meubels afplakken met afplaktape op de vloer is een handig idee. Of gewoon lekker schuiven en kijken hoe het staan natuurlijk. Denk dan wel aan viltjes onder de meubels tegen het krassen.

Bepaal de accessoires
Dan is het tijd voor de accessoires. Je hebt waarschijnlijk al bedacht welke spullen ook nog mooi staan bij je nieuwe inrichting. Als je blij wordt van deze spullen kun je die gewoon weer gebruiken. Als alles dat je hebt staat zie je vanzelf wat er nog mist. Een bepaalde kleur in een hoek, kussentjes op de bank, een schilderij aan de muur. Maak als je gaat shoppen een lijstje van wat je ongeveer zoekt en neem je collage mee. Op die manier koop je alleen spullen die ook echt in je huis passen en die je nodig hebt.

Misschien dat wij je kunnen helpen met de accessoires? Op www.vintageinthespotlight.nl vind je Lotek Lampen, Kussens, Foto-Art, Vintage meubels en Wanddecoratie met unieke prints. Liever in andere kleuren of eigen prints? Stuur ons een berichtje of bel naar 0617007855 en vraag naar de mogelijkheden.

En dan genieten
En als het klaar is kan het genieten beginnen. Ga lekker zitten op de bank om alles op je in te laten werken en geniet. Misschien schuif je nog een paar dingen omdat het ergens anders toch beter staat maar uiteindelijk is je huis zoals jij het graag wilt hebben. Waar je tot rust kan komen aan het einde van een drukke dag.

Noëlle