DIY ‘Cup’ cakes in Engels porselein

Vroeger toen er nog geen speciale vormpjes waren voor cakejes werden deze gebakken in theekopjes. Vroeger gebruikten ze hiervoor de doordeweekse kopjes, niet de zondagse. Voor dit DIY idee ga ik wel de zondagse kopjes gebruiken. Dat ziet er nog gezelliger uit.
KopjesIk wilde hiervoor verschillende kopjes gebruiken die ik niet had dus op een ochtend toen de kinderen op school waren ben ik samen met mijn moeder 4 Kringlopen afgegaan. Bij de eerste Kringloop was het meteen raak. Weliswaar zonder print maar wel mooi gevormde kopjes. En de prijs was helemaal goed, € 0,25 per kop en schotel.
Bij de volgende Kringloop ging het minder goed. Niet dat ze geen mooie kopjes hadden. Maar vergeleken met de € 0,25 bij de vorige winkel is € 2,95 een heel kapitaal. Ik was zo verbaasd over deze hoofdprijs dat ik verhaal ben gaan halen bij een medewerker. Hij vertelde dat als er ‘bone China’ onderop het kopje staat de kopjes € 2,95 kosten. Als er niets onder staat zijn ze wel € 0,25.
De kopjes hebben we laten staan en onderweg moesten we wel lachen. Hij vertelde het zo alsof ‘bone China’ en bijzonder merk was waardoor de prijs van € 2,95 gerechtvaardigd was. Dat het gewoon dun porselein betekent in Engeland was hen volledig ontgaan. Er waren wel merk kopjes die nieuw € 40,00 kosten en ook die waren beplakt met een prijsje van € 2,95. Een koopje :-).

Uiteindelijk was de score 7 kopjes dus ik kan aan de slag.

Engelse kopjesRecept

Cupcakes
275 gram zelfrijzend bakmeel
1 theelepel bakpoeder
100 gram (palmsuiker*) suiker
2 eieren
240 milliliter melk
1/2 theelepel zout
100 milliliter plantaardige olie
Roze glazuur
4 eetlepels kokosolie
1 eetlepels bietensap
2 eetlepels kokosmelk
1 eetlepel honing
* Zelf gebruik ik altijd Palmsuiker omdat je bloedsuikerspiegel hier veel minder op reageert dan gewone suiker. Je kunt het kopen bij de Natuurwinkel of Toko. De muffins worden wel donkerder omdat de suiker bruin is.
Bereidingswijze
Verwarm de over voor op 200 graden (heteluchtoven op 180 graden).
Meng de droge ingrediënten (zelfrijzend bakmeel, bakpoeder, suiker en zout) door elkaar en voeg vervolgens de natte ingrediënten (plantaardige olie, melk, eieren) toe.
Meng dit met een mixer tot een luchtig beslag.
Vet de kopjes van Engels porselein in en vul de kopjes voor 2/3 met het beslag.
Dan ongeveer 25 minuten in de oven en ze zijn klaar. Je kunt voelen of de cakejes klaar zijn door ze zacht in te drukken. Als ze terugveren zijn ze goed. Je kan er ook een prikker in steken en als er geen deeg aan blijft plakken zijn ze klaar.
Als de cupcakes zijn afgekoeld kan het decoreren beginnen.
Omdat ik geen suiker eet hou ik het bij de roze glazuur.
Smelt de kokosolie en voeg de kokosmelk, bietensap en honing toe. Breng het glazuur aan op de cupcakes. Nu nog even wachten tot de glazuur hard geworden is en proeven maar.
CupcakesJe kan ze natuurlijk ook decoreren met marsepein of fondant en mooie suiker figuurtjes die je kan kopen.
Ik vind het resultaat geweldig. Echt feestelijk zo in de mooie gebloemde kopjes. Leuk voor het volgende verjaardagsfeestje. En je kan ze gewoon uitlepelen met een vorkje of lepeltje.
CupcakeIk vind het heel leuk om te zien wat het resultaat is bij jullie. Als je een foto van jouw ‘Cup’ cakes stuurt naar noelle@fotovintage.nl dan plaats ik jouw foto onder dit artikel.
Noëlle
Nieuwsbrief ontvangen?
logo_Fotovintage (180x248)

Eén keer per maand de Nieuwsbrief van Fotovintage ontvangen?
Vol met ‘meubel inspiratie’, ‘DIY’, ‘binnen kijken bij Fotovintage’, en ‘de nieuwste artikelen op mijn blog’.
Lijkt het je leuk? Hieronder kan je je aanmelden voor de nieuwsbrief.

Groet, Noëlle.