Met vintage naaimachine dichterbij mijn droom

Deze vintage naaimachine bracht mij dichterbij mijn droom!

Naaimachine 1

Bij sommige acties weet je dat je daarmee dichterbij komt bij het laten uitkomen van je droom. Bijvoorbeeld een aankoop, iets waar je eigenlijk al jaren naar op zoek bent maar die je niet koopt omdat je je droom niet durft na te streven. Omdat er elke keer beren op de weg verschijnen die je laten denken dat je het niet moet doen of dat je het niet kan.

Het einddoel wordt zo groots dat het onhaalbaar lijkt. Sinds kort ben ik er achter dat het niet gaat om het einddoel maar om de weg er naar toe. Het genieten van nu en het loslaten van de ideeën in je hoofd van wat er allemaal gaat komen.

Bij mij was het de aankoop van een industriële vintage naaimachine.

Met het stofferen van meubels heb je niet altijd alleen maar een compressor, tacker en nietjes nodig. Soms moet er ook wat gestikt worden.

Daarom was ik al een tijdje (lees jaren) op zoek naar een industriële naaimachine. Zo één die het ook gewoon blijft doen als je 6 lagen meubelstof op elkaar wil stikken. Vol goede moed ging ik elke keer weer op zoek op Marktplaats want een nieuwe kost gauw duizend(en) euro(‘s). Maar elke keer vond ik machines die nog best aan de prijs waren en elke keer weerhielden allerlei gedachten me om het echt te kopen. Toen ik me realiseerde dat het niet gaat om het einddoel maar om het genieten van je passie besloot ik weer op zoek te gaan.

Opeens vond ik wat ik zocht

Begin 2014, het was toen ook alweer maanden geleden dat ik Marktplaats afstruinde, dacht ik opeens weer aan een industriële naaimachine. Ik wilde hoezen maken voor de kussens voor op de steigerhouten bank die ik heb gekregen en daar heb je toch echt een zware naaimachine voor nodig.

Net die dag was er een advertentie geplaatst van een hele oude naaimachine. Ik las het verhaaltje dat bij de advertentie stond. De advertentie was geplaatst door de dochter van een gepensioneerd stoffeerder en doordat hij verhuisd was wilde hij zijn naaimachine verkopen. En de vraagprijs was € 100,00!

Er waren al een aantal biedingen gedaan waarvan de hoogste € 50,00. Alsof deze mensen bewust lager waren gaan bieden zodat ik die naaimachine kon kopen. Ik twijfelde geen seconde en ik heb meteen een mailtje gestuurd dat ik meubelstofferen het mooiste vak in de wereld vind en dat ik het graag wil komen ophalen voor de vraagprijs. Niet lang erna kreeg ik een mailtje terug dat haar vader het heel leuk zou vinden als de machine weer voor meubelstofferen gebruikt zou worden en dat ik het kon komen ophalen.

Een paar dagen erna reden we op een zonnige dag naar de andere kant van Nederland. We kwamen aan bij een klein senioren huis in een gezellig klein dorpje in Zuid Holland.

We werden meegenomen naar een schuurtje en daar stond hij. Niet een moderne glimmende industriële naaimachine met allerlei snufjes, maar een vintage naaimachine waaraan je kon zien dat er al heel veel jaar met liefde op is gewerkt. Niet een machine die net uit de fabriek komt maar één waarvan je de verhalen voelt. Ik was meteen verliefd en was blij dat ik het mee naar huis mocht nemen.

Nadat we de machine, na een beetje puzzelen hoe het zou passen, in de auto hadden gezet hebben we er nog koffie gedronken. De verkoper bleek al 76 jaar te zijn en sinds 65 jaar met pensioen. Maar al die jaren kon hij het niet laten om af en toe nog een opdracht aan te nemen. Ik herkende in de verhalen de passie die ik zelf ook voel.

Met een blij gevoel reden we weer terug naar huis. En elke keer als ik achter de naaimachine zit dan denk ik altijd even terug aan de stoffeerder van wie de machine geweest is.

Dus conclusie, leef in het moment, geniet van je passie, en als je je dromen achterna gaat gebeuren er dingen die je van tevoren zelf niet kan bedenken.

Inmiddels heb ik naast deze machine nog twee industriële naaimachines staan en gebruik ik deze machine zelf niet meer. Bij de Workshop Meubelstofferen wordt hij nog regelmatig ingezet en elke keer als ik langs de machine loop denk ik dankbaar terug aan de begintijd waarbij ik dagelijks op deze machine werkte.

Noëlle

Nieuwsbrief ontvangen?

logo_Fotovintage (180x248)

Eén keer per maand de Nieuwsbrief van Fotovintage ontvangen?
Vol met ‘meubel inspiratie’, ‘DIY’, ‘binnen kijken bij Fotovintage’, en ‘de nieuwste artikelen op mijn blog’.
Lijkt het je leuk? Hieronder kan je je aanmelden voor de nieuwsbrief.

Groet, Noëlle.