Stijlvolle houten winkelpui als inspiratiebron

Als je oude foto’s bekijkt van winkelstraten zie je vaak stijlvolle houten winkelpuien, strak in de lak. Door de jaren heen zijn deze puien helaas vervangen door modernere versies, vaak van aluminium. Wel onderhoudsvrij maar zoveel minder sfeervol als de houten variant, vind ik.
Gelukkig denken steeds meer nieuwe winkeliers er ook zo over en keert de laatste jaren de winkelpui van vroeger steeds meer in de winkelstraten terug.

79739564

Inspiratie

Bij deze stoel was de foto van de etalagepop, in combinatie met de stijlvolle houten winkelpuien, mijn inspiratiebron. Ik zag het meteen helemaal voor me hoe het er uit zou zien als het klaar was. Het mooie glanzende hout van de stoel, in de kleur van de houten puien, gecombineerd met de foto van een etalagepop.


Etalagepop


De mooiste foto’s vind ik altijd als er iets in te ontdekken is. Of foto’s die van heel dichtbij genomen zijn zodat je heel goed moet kijken (of soms helemaal niet meer kan ontdekken) welk object gefotografeerd is. Of foto’s waarbij je, als je wat beter kijkt, meer kan zien dan wat in eerste instantie lijkt.
Mijn vader, Cees de Wilde, maakt dit soort foto’s. Eén van de series die hij maakt is van etalagepoppen. In eerste instantie zie je de etalagepop. Ook al heel mooi maar wat het bijzonder maakt is dat je in de foto de weerspiegeling van de etalage van het gebouw aan de overkant  terug ziet.

Foto etalagepop

Stoeltje uit Amsterdam

Dit stoeltje komt uit Amsterdam. Bij elke aankoop maak je wel iets mee en zo ook met dit stoeltje.
Mijn broer zou het stoeltje ophalen en we hadden afgesproken voor een vrijdagavond twee weken later. Krijg ik de zaterdag voor onze afspraak een lichtelijk gepikeerd mailtje van de verkoper dat hij de hele avond heeft zitten wachten maar dat het stoeltje niet opgehaald is.
Ik herinnerde hem aan de afspraak voor de vrijdag erna en toen wist hij het weer.
Maar toen de afgesproken vrijdag was aangebroken was hij het blijkbaar alweer vergeten want toen mijn broer aanbelde werd er in plat Amsterdams naar beneden geroepen wat hij moest. Haha. Oh ja het stoeltje!

Toen ik het stoeltje zag deed het me meteen aan de houten winkelpuien denken. De meeste stoelen die ik vind zijn behoorlijk beschadigd waardoor je het eigenlijk moet schilderen om het mooi weer mooi te krijgen. Maar bij dit stoeltje is het houtwerk nog in perfecte conditie.
Alle houtverbindingen lieten los maar nadat ik alles op nieuw gelijmd had hoefde ik het alleen nog maar in de bijenwas te zetten om het weer mooi te laten glanzen.

Stoel etalagepop

Op zoek naar mooie stof

Nu moest ik alleen de stoel nog opnieuw opbouwen en op zoek naar een mooie donkerblauwe meubelstof. Voor de stoffen keek ik toen ik net begon altijd eerst op de stoffenmarkt en altijd eerst bij mijn vaste kraam.
Leuk is het, dat als je elke week bij dezelfde kraam komt, ook met je mee gedacht wordt.
Als er weer wat nieuws binnen is hoor ik dat meteen en als er iets binnen komt waarvan ze denkt dat het iets is waar ik naar op zoek ben dan wordt het voor me achter gehouden.
Maar je bent wel afhankelijk van wat er is. Des te blijer ben ik elke keer als er net iets binnen is dat perfect staat bij de stoel waar ik stof voor zoek. Zo ook bij deze stoel. Ik zocht naar donkerblauwe stof omdat ik dat het mooist vind staan bij de foto en het hout. En toen ik aan kwam lopen zag ik een stoere ribstof liggen in precies de kleur die ik zocht. Het is een ribstof die voor Gispenstoelen wordt gebruikt verteld de marktkoopvrouw dus misschien ook nog mooi voor een Gispenstoel die ik nog ga bekleden.

Inmiddels heb ik een ruime collectie meubelstoffen opgebouwd van verschillende leveranciers, en is er keuze genoeg.
Benieuwd naar mijn collectie meubelstoffen en of er iets moois voor jouw meubel bij zit?
Stuur me een mailtje (noelle@fotovintage.nl) of bel me (0617007855).

Uniek meubelstuk
Noëlle

Nieuwsbrief ontvangen?

logo_Fotovintage (180x248)

Eén keer per maand de Nieuwsbrief van Fotovintage ontvangen?
Vol met ‘meubel inspiratie’, ‘DIY’, ‘binnen kijken bij Fotovintage’, en ‘de nieuwste artikelen op mijn blog’.
Lijkt het je leuk? Hieronder kan je je aanmelden voor de nieuwsbrief.

Groet, Noëlle.