Wat betekenen kleuren?

Hou je van naturel tinten in huis of juist van een heel kleurig huis? En wat zeggen deze kleuren over jou als persoon? Ik hoor zeker weten bij de personen die houden van een kleurig huis. En zeker nu het weer lente is begint het meteen te kriebelen om het aantal vrolijke lentekleuren in huis weer op te voeren.

Dat kleuren een betekenis hebben wist ik maar wat betekent het? En klopt het met hoe ik ben? Daar was ik benieuwd naar dus ik ben op onderzoek uitgegaan. Ook benieuwd? Lees dan verder.

Bepalen van je lievelingskleuren

Eerst is het handig om te bepalen wat je lievelingskleuren zijn. Als je 12 kleuren zou moeten kiezen? Welke kleuren zou je dan kiezen?

Vind je het moeilijk om dit zo op te noemen? Kijk dan eerst in je kledingkast. Is er een duidelijke voorkeur aan kleuren te zien in je kleding? Of blader eens door tijdschriften en maak kleurencollages van alle plaatjes die je aanspreken.

Collage's

Dan kom je snel tot een aantal kleuren die elke keer weer terug komen. Meteen handig als je andere kleuren in je huis wilt toepassen. Je kan dan zo met je collage naar de bouwmarkt om verf te laten mengen en het meenemen als je gaat shoppen voor accessoires.

Collage 2

De 12 kleuren die ik het mooist vind zijn eigenlijk verschillende tinten van basis kleuren. Als ik kijk naar op welke kleuren ik uit kom zijn dit: Paars, Roze, Blauw, Geel en Groen.

12 lievelingskleuren

Nu heb je je lievelingskleuren bepaald.

Betekenissen per kleur

Geel
Geel is de kleur van de zomer. De gele zonnestralen die je in de zomer tegemoet komen, stralen warmte uit waardoor je vanzelf vrolijk wordt. Ook staat het voor optimisme, positiviteit en intuïtie.
Persoonlijke kenmerken: Mensen die houden van geel zijn vrolijke, optimistische mensen die positief in het leven staan. Door de intuïtieve kijk op dingen blijven ze dichtbij zichzelf en volgen meer dan eens hun hart.

Rood
Rood is de kleur van de liefde. Het is een kleur die staat voor zowel passie, kracht en verlangen. Ze zeggen toch altijd dat haat en liefde dichtbij elkaar ligt? Rood staat namelijk ook voor agressie.
Persoonlijke kenmerken: Mensen die houden van rood zijn warme, liefdevolle mensen. Ze hebben veel energie als ze met dingen bezig zijn waar hun passie ligt. Als iets niet gaat zoals gepland dan kunnen ze heftig reageren.

Oranje
Net als rood is oranje een energieke kleur. Het ontstaat als je rood en geel met elkaar mengt dus het is niet gek dat je eigenschappen van beide kleuren terug ziet. Het staat voor vrolijkheid, passie en plezier.
Persoonlijke kenmerken: Mensen die houden van oranje zijn vrolijke, passievolle mensen. Ze weten duidelijk wat ze willen en zijn niet bang om hun emoties te uiten.

Wit
Wit is een zuiverende kleur. Het staat voor onschuld, zuiverheid en harmonie.
Persoonlijke kenmerken: Mensen die van veel wit houden in huis verlangen naar rust en harmonie als tegenhanger voor het drukke haastige leven. Of ze houden van de luxe die het uitstraalt.

Roze
Roze is een romantische, vrouwelijke kleur. Je krijgt roze als je rood en wit mengt. Hou je van licht roze dan staat het voor romantiek en vrouwelijkheid. Hou je juist van fel of donker roze dan staat  het juist voor gepassioneerdheid.
Persoonlijke kenmerken: Mensen die van licht roze houden zijn zachtaardig, romantisch en ingetogen. Hoe meer rood er in het roze zit hoe gepassioneerder je bent.

Paars
Paars staat voor  spiritualiteit en creativiteit. Door de hoeveelheid aan tinten die je in paars kan maken is het een hele veelzijdige kleur. In de lichte tinten zoals lavendel is het een frisse, rustgevende kleur terwijl donker paars juist staat voor gezelligheid en warmte. Het stimuleert het voorstellingsvermogen en daarom is het inspirerend.
Persoonlijke kenmerken: Mensen die van paars houden zijn spirituele, creatieve mensen. Ze hebben altijd ideeën over nieuwe dingen en hebben een groot verlangen naar vrijheid.

Blauw
Blauw is de kleur van de lucht en de zee. Als je op je rug ligt in het gras en kijkt naar een strak blauwe lucht, of je staat met je voeten in de kabbelende blauwe zee, dan wordt je daar rustig van. Het helpt je om te ontspannen.
Persoonlijke kenmerken: Mensen die houden van blauw zijn mensen met een hoog verantwoordelijkheidsgevoel die houden van rust en kalmte.

Groen
Net als blauw is groen ook een rustgevende kleur. Als je in het bos loopt tussen de verschillende tinten groen en je hoort alleen de wind door de boomtoppen en het fluiten van de vogels dan is dat het toppunt van rust. Ook staat het voor vruchtbaarheid en harmonie.
Persoonlijke kenmerken: Mensen die houden van groen houden zijn sociale zorgzame mensen die houden van harmonie.

Zwart
Zwart is geen op zichzelf staande kleur maar een combinatie van alle kleuren. Het is de kleur van de nacht en van het heelal. Het is hierdoor mysterieus en stijlvol. Het brengt stabiliteit en kracht.
Persoonlijke kenmerken: Mensen die houden van zwart zijn krachtige en artistieke personen. Een beetje mysterieus maar wel stijlvol.

Grijs
Grijs is de kleur van mist en rook. Het staat voor kwetsbaarheid, besluiteloosheid en twijfel. Maar ook juist voor onafhankelijkheid. Grijs absorbeert andere kleuren. Als je er bijvoorbeeld blauw bij houdt wordt het blauw-grijs en als je er groen bij houdt juist groen-grijs.
Persoonlijke kenmerken: Mensen die houden van grijs zijn onafhankelijke mensen maar die soms ook erg kwetsbaar zijn en kunnen twijfelen aan zichzelf. Ze houden erg van kalmte.

Bruin
Bruin is de kleur van de aarde. Het is een mannelijke kleur dat staat voor nuchterheid en concentratie.
Persoonlijke kenmerken: Mensen die houden van bruin zijn nuchtere mensen die zicht niet gek laten maken. Ze kunnen zich goed concentreren en houden vast aan het doel dat ze voor ogen hebben.

 Herkenning

Als ik zo naar de betekenissen van de kleuren kijk dan herken ik wel veel in mezelf. Paars is mijn absolute lievelingskleur, in alle tinten die er maar zijn. Van donker paars tot heel licht lavendel. Ik ben inderdaad spiritueel en creatief en vind het heel fijn om mijn eigen tijd in te kunnen delen.
De hele dag vliegen er nieuwe ideeën door mijn hoofd van dingen die ik ooit nog wil maken.

Het klopt ook dat ik intuïtief ben en ik volg zeker mijn hart (geel). Maar ik hou zeker ook van rust en harmonie (blauw en groen).

Maar ook als ik kijk naar de kleuren die me juist helemaal niet aanspreken dan herken ik mezelf hierin. Ik hou juist helemaal niet van bruintinten. En ik ben inderdaad niet nuchter en door alle ideeën die ik altijd heb kost het me moeite om me vast te houden aan het doel dat ik heb. Ik spring nogal eens van de hak op de tak of ben met meerdere dingen tegelijk bezig.

Ik ben heel benieuwd of jij ook dingen van jezelf herkent. Ik zou het leuk vinden als je hieronder een reactie achter laat.

Noëlle

Bron: Een interpretatie van alles dat ik over kleuren gevonden heb op internet.