Hoeveel tijd kan het kosten?
Voor de eerste cocktailstoel die ik heb bekleed had ik echt geen idee hoeveel tijd het kost om een stoel opnieuw te bekleden en wat dit dan zou kosten, echt geen idee.
En ik hoor elke keer de verbazing als er iemand de cursus meubelstofferen volgt. Enthousiast beginnen ze aan hun meubel en bedenken, ‘dit deel moet ik vandaag toch klaar kunnen hebben’. Maar meestal zijn ze ook de les erna nog met dit ene stukje bezig. Kwaliteit kost gewoon tijd.
Oude stof moet er af
Opnieuw bekleden: Bij het opnieuw laten stofferen moet eerst de oude stof er af wat betekent dat er eerst duizenden nietjes moeten worden losgehaald en er uit getrokken. Het schieten van een nietje kost een seconde maar het loshalen duurt zeker een 10 keer zo lang en dat keer duizenden.
Bij een klein meubel ben je zo een uur verder voordat je kunt bekijken hoe de binnenkant er uit ziet, en bij een groot meubel het veelvuldige daarvan. Daar gaat uren in zitten.
Nieuw kopen: bij nieuw kopen begin je met een kaal onderstel.
‘Kan je de oude stof niet laten zitten om deze tijd te besparen?’
Er zijn verschillende redenen waarom de oude bekleding er af moet:
- Om hygiënische reden. Er gaat zoveel stof (en huisstofmijt) in de stof en de laag er onder zitten dat je dit echt niet wilt laten zitten.
- Oude stof is nodig als patroon. Bij veel meubels heb je de oude stof nodig als patroon voor de nieuwe stof. Alle panden worden hierbij gemerkt en losgehaald zodat je het pandje voor pandje kan overnemen op de nieuwe stof.
- Om de basis na te kijken. Als je een meubel opnieuw laat bekleden gaat het weer jaren mee. Je wilt dan wel zeker weten dat de vulling het ook nog zo lang volhoudt. Daarom is het belangrijk om de basis na te kijken en zo nodig aan te passen.
- Nietje op nietje wil niet. Je kan geen nietje schieten op een plek waar al een nietje zit want die gaat krom.
Het wiel uitvinden
Opnieuw bekleden: Elk meubel dat je nog niet eerder gedaan hebt is nieuw dus je moet als stoffeerder heel vaak het wiel opnieuw uitvinden.
Door veel foto’s te maken van de details en de oude bekleding los te halen en te gebruiken als mal, leer je al doende hoe je het meubel weer opnieuw moet bekleden. Daarnaast moet je nog rekening houden met eventuele patronen en de hoeveelheid rek (of gebrek aan rek) er in de nieuwe stof zit ten opzichte van de oude stof. Plus je weet niet van tevoren wat je gaat tegenkomen. Soms zit er nog een laag (of twee lagen) oude bekleding onder die een vorige stoffeerder heeft laten zitten of je loopt tegen andere verrassingen aan die je niet hebt voorzien.
Vaak is het een kwestie van uitproberen en zo nodig stukjes loshalen en opnieuw doen tot het juiste resultaat is bereikt. Het wiel uitvinden kost tijd.
Nieuw kopen: In meubelfabrieken werkt het bij het eerste meubel uit elke serie ook zo. Daarna maken ze mallen die op basis van de verschillende stoffen en is het een kwestie van uitvoeren op basis van routine en dat scheelt heel veel tijd.
Maatpak voor meubels
Zo ook bij de Togo van Ligne Roset van Tom: Tom vertelde me dat hij op mijn site had gezien dat ik al veel design meubels heb bekleed maar nog niet de Togo van Ligne Roset dus dat dit een mooie aanvulling zou zijn voor mijn portfolio. En dat is het!
De verschillende modules zijn getransformeerd van grove, ruim zittende hoezen naar een gladde velours. Het uitgangspunt waren de panden van de oude bekleding maar door het verschil in stofsoort zag het er uit als een kind dat een veel te grote winterjas aan heeft.
Het werd daarom een maatpak voor meubels waarbij de nieuwe hoes, net als bij het maken van een maatpak of een trouwjurk, elk pand passend om het schuim is afgespeld.
Een tijdrovende klus maar het resultaat is geweldig en de banken zijn precies geworden zoals Tom en zijn vrouw het voor ogen hadden.
Oneindig veel voordelen
Hierboven is uitgelegd waarom het opnieuw laten bekleden veel tijd kost vergeleken bij een nieuw meubel, maar je meubel opnieuw laten bekleden heeft ook zoveel voordelen ten opzichte van nieuw kopen.
- Je dierbare meubel blijft behouden en daarmee blijven ook de herinneringen levend. Bij de aanschaf van een nieuw meubel is de enige herinnering die van het uitzoeken.
- Je kunt elke willekeurige stof kiezen. Bij nieuwe meubels is er een selectie voor je gemaakt waar je uit kunt kiezen en dat zijn er vaak maar een paar. Bij het opnieuw laten bekleden is de keus oneindig.
- Je maakt je meubel uniek. Doordat je zelf precies kan bepalen hoe je wilt dat het er uit komt te zien en hoe je wilt dat het zit ontstaat er een uniek meubel dat niemand anders heeft.
- Gebruik van hoogwaardige materialen. In meubelfabrieken wordt vaak bespaard op de gebruikte materialen waardoor bijvoorbeeld het schuim al na een paar jaar zijn vorm verliest. Ook wordt de stof vaak niet gelockt waardoor de kans groot is dat het gaat rafelen. Hierbij geldt zeker goedkoop is duurkoop.
- Je weet dat je stoel of bank in eigen land wordt bekleed. Bij nieuwe meubels heb je geen idee en blijkt in de praktijk dat de meeste meubels in lage lonen landen worden gemaakt waar mensen tegen een laag salaris lange dagen maken.
- Je maakt de wereld een beetje mooier door geen onderdeel te willen zijn van de weggooi maatschappij. Alleen de materialen die niet kunnen worden hergebruikt worden vervangen en dit scheelt een heleboel op de steeds groter wordende afvalberg. Jij blij en de wereld blij!
- Er is een grote emotionele waarde. Die is onbetaalbaar en daar kan geen nieuw meubel tegenop.
‘Is mijn meubel het waard om opnieuw te laten stofferen?‘
In mijn ogen is elk meubel het waard om opnieuw te laten bekleden want waarde is zoveel meer dan alleen geld. Maar de enige die deze vraag echt kan beantwoorden dat ben jijzelf en daar kom je achter door jezelf een aantal vragen te stellen.