Het prijskaartje van meubelstofferen

Hoeveel tijd kan het kosten?

Voor de eerste cocktailstoel die ik heb bekleed had ik echt geen idee hoeveel tijd het kost om een stoel opnieuw te bekleden en wat dit dan zou kosten, echt geen idee.
En ik hoor elke keer de verbazing als er iemand de cursus meubelstofferen volgt. Enthousiast beginnen ze aan hun meubel en bedenken, ‘dit deel moet ik vandaag toch klaar kunnen hebben’. Maar meestal zijn ze ook de les erna nog met dit ene stukje bezig. Kwaliteit kost gewoon tijd.

Oude stof moet er af

Opnieuw bekleden: Bij het opnieuw laten stofferen moet eerst de oude stof er af wat betekent dat er eerst duizenden nietjes moeten worden losgehaald en er uit getrokken. Het schieten van een nietje kost een seconde maar het loshalen duurt zeker een 10 keer zo lang en dat keer duizenden.
Bij een klein meubel ben je zo een uur verder voordat je kunt bekijken hoe de binnenkant er uit ziet, en bij een groot meubel het veelvuldige daarvan. Daar gaat uren in zitten.
Nieuw kopen: bij nieuw kopen begin je met een kaal onderstel.

Nietjes 2

‘Kan je de oude stof niet laten zitten om deze tijd te besparen?’

Er zijn verschillende redenen waarom de oude bekleding er af moet:

Het wiel uitvinden

Opnieuw bekleden: Elk meubel dat je nog niet eerder gedaan hebt is nieuw dus je moet als stoffeerder heel vaak het wiel opnieuw uitvinden.
Door veel foto’s te maken van de details en de oude bekleding los te halen en te gebruiken als mal, leer je al doende hoe je het meubel weer opnieuw moet bekleden. Daarnaast moet je nog rekening houden met eventuele patronen en de hoeveelheid rek (of gebrek aan rek) er in de nieuwe stof zit ten opzichte van de oude stof. Plus je weet niet van tevoren wat je gaat tegenkomen. Soms zit er nog een laag (of twee lagen) oude bekleding onder die een vorige stoffeerder heeft laten zitten of je loopt tegen andere verrassingen aan die je niet hebt voorzien.
Vaak is het een kwestie van uitproberen en zo nodig stukjes loshalen en opnieuw doen tot het juiste resultaat is bereikt. Het wiel uitvinden kost tijd.
Nieuw kopen: In meubelfabrieken werkt het bij het eerste meubel uit elke serie ook zo. Daarna maken ze mallen die op basis van de verschillende stoffen en is het een kwestie van uitvoeren op basis van routine en dat scheelt heel veel tijd.

Maatpak voor meubels

Zo ook bij de Togo van Ligne Roset van Tom: Tom vertelde me dat hij op mijn site had gezien dat ik al veel design meubels heb bekleed maar nog niet de Togo van Ligne Roset dus dat dit een mooie aanvulling zou zijn voor mijn portfolio. En dat is het!

De verschillende modules zijn getransformeerd van grove, ruim zittende hoezen naar een gladde velours. Het uitgangspunt waren de panden van de oude bekleding maar door het verschil in stofsoort zag het er uit als een kind dat een veel te grote winterjas aan heeft.
Het werd daarom een maatpak voor meubels waarbij de nieuwe hoes, net als bij het maken van een maatpak of een trouwjurk, elk pand passend om het schuim is afgespeld.
Een tijdrovende klus maar het resultaat is geweldig en de banken zijn precies geworden zoals Tom en zijn vrouw het voor ogen hadden.

Prijskaartje van meubelstofferen Foto Togo

Oneindig veel voordelen

Hierboven is uitgelegd waarom het opnieuw laten bekleden veel tijd kost vergeleken bij een nieuw meubel, maar je meubel opnieuw laten bekleden heeft ook zoveel voordelen ten opzichte van nieuw kopen.

112

Is mijn meubel het waard om opnieuw te laten stofferen?

In mijn ogen is elk meubel het waard om opnieuw te laten bekleden want waarde is zoveel meer dan alleen geld. Maar de enige die deze vraag echt kan beantwoorden dat ben jijzelf en daar kom je achter door jezelf een aantal vragen te stellen.