Hergebruik is ook minimaliseren

Minimaliseren is een manier van leven waarbij je alleen de spullen die je echt nodig hebt, die je echt gebruikt, bewaard. Wat mij betreft wil dit niet zeggen dat je perse moet leven met heel weinig spullen als je wilt minimaliseren. Maar wel dat je heel kritisch kijkt naar alle dingen die je in huis hebt. Dat er geen dingen in huis zijn die ‘stof vangen’ als enige dagelijkse doel hebben. Soms heb je gewoon best veel spullen nodig. Voor het meubelstofferen heb ik bij voorbeeld veel gereedschappen en materialen nodig.

Voor mij is minimaliseren zeker ook het niet verspillen. Niet verspillen van oude spullen die nog kunnen worden hergebruikt.

Overzicht 2

De afgelopen weken zijn we heel druk geweest om ons oude schuurtje om te bouwen tot een werkplaats waar ik meubels opnieuw kan bekleden. Hierbij hebben we volop gebruik gemaakt van leuke vintage spulletjes die we gewóón hadden. Naast dat ik het zonde vind om alles weg te gooien, zijn die spulletjes ook nog eens hartstikke leuk. En met een kleine aanpassing zelfs nog leuker te maken. Kijk hieronder naar hoe je met kleine veranderingen spullen kan aanpassen zodat alles bij elkaar past.

Het schuurtje is om te beginnen al super vintage. Ons huis is gebouwd in 1934. Een karakteristieke helft van een dubbel met paneeldeuren, een erker en glas in lood ramen. Ik ben zo blij als ik nu in mijn werkplaats kom. Overal om me heen zie ik dingen terug waar een verhaal achter zit, wat het voor mij heel bijzonder maakt.

 Ladekast met gekleurde laden

Deze ladekast bijvoorbeeld. Al zolang ik me kan herinneren stond deze, wel in een andere kleur, in mijn ouderlijk huis op zolder. Als klein meisje schuimde ik altijd in die laden om te kijken wat er allemaal in zat. Mijn moeder heeft de laden in deze kleuren geschilderd en van verschillende spulletjes die ze bij de kringloop vond zijn de knoppen gemaakt. Via het atelier van mijn moeder en de slaapkamer van Mae, onze dochter, staat het nu in mijn werkplaats vol met stoffeer materialen.
Ik heb de kast in de kleur lavendel geschilderd om een eenheid te creëren met de rest.

Ladenkast1

  Oud ladekastje gevonden in de schuur

Toen wij ons huis kochten vonden we een aantal spullen die de vorige bewoners hadden achtergelaten. Dit ladekastje hing nog in de schuur. Licht grijs geschilderd en behoorlijk beschadigd. De knoppen zijn allemaal anders en niet recht onder elkaar maar ik vind het een super kastje. Lavendel is één van mijn lievelingskleuren dus ook deze is in die kleur geschilderd. Ik heb het kastje niet geplamuurd en daarna geschilderd omdat wat mij betreft het oude beschadigde gezien mag blijven. Het hoeft geen nieuw kastje te lijken. Ik vind het juist leuk als de charme van de verleden tijd er in te zien is.

Ladenkastje

Oude gereedschapskist

Deze houten kist vind ik heel leuk. Toen Jan, mijn man, net begon met werken kreeg hij een grote metalen kist voor zijn gereedschappen. Omdat hij alles netjes wilde sorteren maakte hij van restjes hout deze houten kist. Veel van zijn collega’s lachten hem uit maar een paar weken later had iedereen zo’n kist. Toch wel handig. Nu hij docent is heeft hij de kist niet meer nodig. Aan de buitenkant zie je nog de kist zoals hij gemaakt is en de binnenkant heb ik lavendel geschilderd.

Gereedschapskist

 Antieke houten vloerdelen

Vroeger werden er veel materialen hergebruikt. De vorige bewoners van ons huis waren al oudere mensen dus dit hergebruik zagen we overal terugkomen. Vooral in de schuur. Er was een zoldertje gemaakt met oude materialen. Een aantal oude vloerdelen, een hardhouten tafelblad, stukjes hardboard en andere stukken hout.
Omdat dit niet overal even stevig was en we de zolder als opslag wilden gebruiken hebben we er een nieuwe vloer in gemaakt. Dit schap aan de muur is gemaakt van de oude houten vloerdelen die eerst als een deel van de zoldervloer gebruikt zijn.

Houten vloerdelen

  Gevonden hardhouten tafelblad als werkbank

Dit is het hardhouten tafelblad dat we als zoldervloer vonden. Er staat een ijzeren bureau onder dat eerst met nog 9 andere dezelfde bureau’s dienst heeft gedaan als grote vergadertafel. Het hardhouten blad erop, in de kleur ‘klei’ geschilderd en ik heb een mooie werkbank waarbij het niet erg is als het een beetje beschadigd door de nietjes waar ik mee werk.

Werkblad

  Collage schilderij

Via Marktplaats heb ik een paar jaar geleden 30 Happinez gekocht voor € 7,50. Nadat ik ze allemaal gelezen had vond ik het zonde om ze weg te doen. Er staan zoveel mooie foto’s in die ik eigenlijk allemaal wilde bewaren. Dus op de fiets naar de bouwmarkt en lopend met een plaat MDF, steunend op mijn trapper, terug naar huis om dit collage schilderij te maken. Nu heb ik alle mooie plaatjes bij elkaar zodat ik er elke dag van kan genieten.

Collage schilderij closeup

  Beplakte eetkamerstoel

Deze stoel kreeg ik samen met nog zo’n zelfde exemplaar. Eerst wilde ik het schilderen maar opeens kreeg ik het idee om het te beplakken met cadeaupapier. Ik vond strip cadeaupapier en na al deze stripplaatjes te hebben uitgeknipt heb ik deze samen met de kinderen op de stoel geplakt. Ze hebben nu allebei hun eigen stoel.
3 dikke lagen vernis erover heen en er gebeurt niets meer mee. Het is een fijne stoel voor achter de naaimachine.

Stoel

  Vintage naaimachine

De industriële naaimachine is ook super vintage. Het is van een oud stoffeerder geweest, een  man van inmiddels in de 70, en ik ben er trots op dat ik er nu op mag werken. Ik heb het  via Marktplaats gekocht aan de andere kant van Nederland maar het was het ritje meer dan waard.

Naaimachine

  Oud laatje als pennenbak

Dit bakje was eerst een laatje. Ook deze binnenkant is lavendel geschilderd en met een bakje met vakjes er in is het nu prima te gebruiken als pennenbak. Alle andere spullen zoals plakband, nietmachine en rekenmachine erbij in en je hebt alles dat je nodig hebt bij elkaar.

La

  Steigerplank van zolder

Op zolder in ons huis lagen een aantal oude steigerplanken. Omdat we deze al gebruikt hadden als steiger om tot in de punt van het huis te kunnen schilderen zaten er her en der verfspatten. Nu hebben we het aan de muur gehangen als schap.

Steigerhouten plank 2

  Antieke broodtrommel

Deze broodtrommels vond ik altijd al leuk. Deze hadden we eerder op het aanrecht staan met de koekjes voorraad. Nu gebruik ik het voor mijn garen.

Broodtrommel

  Chromen bewaardozen

Toen ik een tiener was en nog thuis woonde wilde ik een woonkamer in plaats van een slaapkamer. Ik verfde mijn muren in een zalm kleur, kocht een zwarte slaapbank en toverde mijn kamer om tot woonkamer. Alsof ik al op kamers woonde. Deze bewaardozen had ik toen ook al en daar bewaarde ik papieren in. Nu gebruik ik ze weer maar als gereedschapskistjes.

Chromen bakken

Zo zie je dat je met oude spullen, met soms een kleine aanpassing, een gezellige ruimte kan maken. Als het Franse kacheltje eind deze week is aangesloten zal ik er veel tijd gaan doorbrengen.

Overzicht

Noëlle

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.