Geheugen van een olifant

Dat olifanten een heel goed geheugen hebben is algemeen bekend. Er is niet voor niets een spreekwoord, ‘hij heeft het geheugen van een olifant’.
En werd er zelfs een reclamefilmpje over gemaakt door ROLO waarbij een volwassen olifant zich nog herinnert dat een jongen hem pestte toen hij nog een babyolifantje was.
Het schijnt dat als een olifant jaren later weer op een plek terug komt, soms wel 50 jaar later, hij nog precies weet waar een waterpoel is en hoe de paden lopen, en hoe het gebied eruit zag, hoe het rook en welke geluiden er waren.

Zelf word ik regelmatig ‘olifant’ genoemd. Niet omdat ik dik ben of op een olifant lijk :-). Maar omdat mijn geheugen blijkbaar ook zo werkt dat ik heel veel dingen tot in de kleinste detail kan herinneren. Van veel momenten in het verleden weet ik bijvoorbeeld nog wat ik aan had, welke muziek er gedraaid werd, wie er waren, wat er gezegd werd, wat ik aan het doen was.
En niet alleen van een paar jaar geleden, maar ook van 20 of 30 jaar of nog langer geleden.

Voor

Ik weet dus nu al dat ik de dag dat ik deze stoelen heb gekocht nooit meer zal vergeten.
Het was een hele warme zonnige zomerdag.
Het was op vrijdag en de zomervakantie van de kinderen was die dag begonnen.
Ik ging met een vriendin naar Den Bosch om deze mooie stoelen op te halen.
Onze dochters hadden waren blij omdat ze de hele dag samen konden spelen.
Het was heel warm in de auto maar het maakte ons niet uit want we waren gezellig aan het kletsen over van alles en nog wat.

De verkoper was een jonge vrouw die met haar man in Den Bosch woonde en hun hele huis was ingericht met meubels uit de jaren 50/60. De straat was opgebroken maar we konden wel voor hun huis komen.
Ze vertelden dat ze de Artifort stoelen (later bleek dat het helemaal geen Artifort is maar ja) via Markplaats hadden gekocht jaren geleden. Ze waren van plan geweest om ze opnieuw te laten stofferen want de bekleding was donker bruin toen ze de stoelen kochten. Niet iets dat bij hun inrichting past. Bij één stoel haalden ze de oude bekleding weg en toen bleek dat de oude originele bekleding er nog gewoon onder zat. Het was paars/roze en dit paste juist perfect in hun huis.
Omdat de bruine bekleding op de losse zittingen was vastgelijmd en je de lijmresten nog zag na het verwijderen van de stof, hadden zij altijd met extra kussentjes op de stoelen gezeten.
Inmiddels waren de stoelen vervangen door andere vintage stoeltjes en waren deze op Marktplaats gezet om weer te verkopen.

Toen we weggingen en vertelden dat we nog eerst nog ergens wilden lunchen voordat we terug zouden rijden naar huis, kregen we een parkeerkaart aangeboden zodat we de auto nog even voor hun huis konden laten staan. Toen bleek dat hun huis op loopafstand van het centrum van Den Bosch stond.
We vonden een super tentje met een gezellige kleine binnentuin met allemaal verschillende mooie barokachtige stoelen aan oude tafeltjes. We aten een heerlijk broodje en blij met mijn nieuwe aankoop reden we weer terug naar huis.

Als je dit zo leest lijkt het een perfecte blije dag en voor ons was dat ook zo gelukkig.
De reden dat ik weet dat ik deze dag nooit meer vergeet kwam alleen niet doordat het een perfect blije dag was. Elke keer als ik deze stoelen zie zal ik weer denken aan het gesprek dat we bij de voordeur hadden met de verkopers net voordat we weggingen. Het was de dag nadat vlucht MH17 uit de lucht geschoten is en wat voor ons een mooie zonnige zorgeloze zomerdag leek was voor heel veel mensen juist één van de duisterste dagen van hun leven.

Gestript

Eén reactie op “Geheugen van een olifant”

  1. […] Op mijn blog op Fotovintage.nl heb ik er een artikel over geschreven ‘Geheugen van een olifant‘. […]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.