Restauratie van de Artifort Groovy
Restauratie van de Artifort Groovy

Heb jij een Groovy?
Ben je één van de gelukkigen die een Artifort Groovy (ook wel M-chair of 598) in huis heeft staan? Die prachtig staat te stralen met zijn mooie vorm en prachtige wollen bekleding zoals de stoel hieronder? Dan heb je een gewild object in huis want sinds Artifort dit model uit de collectie heeft gehaald is het een collectors item aan het worden.

Of een beetje troosteloos?
Of ben je wel één van de gelukkigen die een Groovy heeft maar staat het stof te verzamelen op zolder of in de schuur omdat de bekleding aan vervanging toe is. Of zelfs erger, dat je aan de buitenkant al ziet dat het schuim heel slecht is zoals bij de groene stoel hieronder.


Van troosteloos naar pareltje
Het is het zeker waard om je geliefde Groovy weer om te laten toveren van troosteloos naar pareltje.
Ik zeg toveren want er is wel een beetje magie voor nodig want het is zeker geen makkelijke klus.
In tegenstelling tot de meeste meubels waarbij schuim is gelijmd op een houten frame, bestaat de Groovy uit een metalen frame met daarom heen gegoten schuim dat niet overal even dik is.
Reden voor meerdere slapeloze nachten bij de eerste stoel die ik renoveerde.
Inmiddels heb ik drie keer een Artifort Groovy mogen renoveren en er staan er weer twee in de planning dus kom maar op.
Behoorlijke klus
Bij alle drie de stoelen was het schuim zo gebarsten dat het echt vervangen moest worden.
Het los snijden van het schuim van het frame is al een behoorlijke klus en het opbouwen met nieuw schuim is dat zeker ook. Doordat het schuim niet overal even dik is moet het worden opgebouwd uit verschillende laagjes schuim.
Maar dat kan niet voordat er een basis is gecreëerd waar het schuim op vast gelijmd kan worden. Daarna nog in vorm zagen met de schuim zaag en zorgen dat de zitting goed aansluit op de rug. Veel passen en meten. Aanpassen en weer passen en meten, net zolang tot het perfect aansluit.

Tonus 4 van Kvadrat
Om zonder zichtbare plooien de vorm te kunnen volgen van de Groovy is een rekbare (wollen) stof nodig. Bij alle drie de stoelen heb ik de Tonus-4 van Kvadrat gebruikt.
En omdat dit een stof is die ook oorspronkelijk door Artifort is gebruikt maar ook omdat er voldoende rek in zit om de ronde vormen van de stoel te kunnen bekleden.
Daarbij is het een mooie stof met een mooie weving in heel veel mooie sprekende kleuren. (klik op de afbeelding hieronder om alle kleuren te bekijken)
Puzzel hoes
Het lijkt makkelijk om de hoes te maken. Stof knippen volgens het oude patroon, aan elkaar stikken, rits aan de achterkant en klaar. Helaas is dit ook niet het geval want aan de achterkant en onderkant van de bochten moeten hele kleine plooitjes worden gestikt die onzichtbaar zijn als beide stoeldelen tegen elkaar staan. Een hele puzzel dus.
Ik kies er daarom voor om geen rits te gebruiken maar de panden onzichtbaar met de hand aan elkaar te stikken. Dat scheelt meteen weer een zichtbare rits.
Beter dan ‘als nieuw‘
Het grote voordeel van het opnieuw laten bekleden van een Groovy inclusief het laten vervangen van het schuim is dat het schuim dat in lagen gelijmd wordt veel sterker is dan het gegoten schuim dat Artifort voor dit model stoel heeft gebruikt.
Bij stoelen van 10 jaar oud zag je al goed dat het schuim aan de voorkant van de zitting begon te barsten, laat staan als je een stoel hebt die ouder is dan dat.
Ik gebruik altijd Pantera Koudschuim wat het enige schuim is waarvoor de fabrikant 7 jaar garantie geeft op vormvastheid maar ook de jaren erna blijft het gewoon goed.
Dus eigenlijk kan je zeggen dat een opnieuw beklede stoel beter is als nieuw want het schuim gaat zeker langer mee dan de eerder gekochte nieuwe versie.

Jouw Groovy ook weer als nieuw?
Zoals je al hebt gelezen is het restaureren van een Artifort Groovy een specialistische en tijdrovende klus. In combinatie met de benodigde rekbare wollen stof is het zeker niet goedkoop.
Maar doordat dit model uit de collectie van Artifort is en het een prachtig meubel blijft, is het het zeker waard om voor restauratie te kiezen.
Het voordeel, als je voor mij kiest, is dat ik mallen heb gemaakt van de eerdere stoelen die ik heb gedaan en dat ik het wiel niet meer hoef uit te vinden wat scheelt in tijd, en tijd kost geld.

Ontstaan van de Groovy
De Artifort Groovy wordt ook wel de M-chair genoemd.
Het is in 1973 ontworpen door Pierre Paulin die sinds 1959 ontwerper was voor Artifort en zit heerlijk (zoals je weet :-)). Pierre Paulin is degene die is begonnen met het gebruik van een buizenframe met daarom heen gegoten schuim en fel gekleurde hoes van rekbare wollen meubelstof. Zoals bij de Groovy en de Alky.

One thought on “Restauratie van de Artifort Groovy”